2013. szeptember 23., hétfő

Háromgyümölcsös Tatin-torta mézzel

   Jó rég ígértem, hogy lesz recept Susan Loomis könyvéből. No, újat biz' nem hoztam, pedig a boros csirkéjét már számtalanszor megsütöttem. Amint erről normális fotó készül, jön a róla készült bejegyzés is. Van viszont egy régi, közkedvelt pite, amihez hasonló már szerepelt itt a blogon. Kicsit turbósítva készítettem el, egyenesen a Ház a Tatin-utcán c. könyvből. Rengeteg fordított tortarecept kering a világhálón, nem tudom, az eredeti-e Loomis-é. Hogy finom, az biztos!


 Háromgyümölcsös Tatin-torta mézzel

3 körte
3 közepes alma
2-3 őszibarack  (a könyv hagyományosan csak almával írja)
10 dkg méz
10 dkg nádcukor  (S.Loomis 30 dkg cukrot ír a méz és a nádcukor helyett, ennyi nem kell szerintem)
15 dkg vaj
1 mokkáskanál vaníliapor

A tésztához: 

10 dkg finomliszt
5 dkg féldarás liszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt 
csipet só
10 dkg hideg vaj
6 evőkanál hideg víz   

   A tésztához a vízen kívül mindent jól összegyúrok. Ekkor jön hozzá a víz, gyorsan egybegyúrom, s letakarva kis időre a hűtőbe teszem. A gyümölcsöket meghámozom. A mézet a cukorral és a vaníliaporral összekeverem, s egy 26 centis piteformába terítem szét. Rádobom a felkockázott vajat is. A gyümölcsöket szépen elrendezve teszem a mézre és a vajra, vegyesen egymás mellé/fölé, ahogy tetszik. Ha már nem férnek el félbevágva, a hézagokba rakosgatom a maradékot. 200 fokos sütőbe tolom egyenesen az aljára, hogy a méz és a cukor karamellizálódjon, s a gyümölcsök megpárolódjanak. Ez nagyjából 20-25 percet vesz igénybe. Ezalatt kinyújtom a tésztát, kicsit nagyobb átmérőjűre, mint a forma. Óvatosan a gyümölcsökre helyezem, a lelógó részeket pedig "betűröm" az oldalába,  a gyümölcs mellé. Vigyázat, forró! Égési sérüléseket is szerezhetünk akár. 20-25 perc alatt sül készre. Ekkor kiveszem, egy nagy tálat borítok a forma tetejére, s hirtelen mozdulattal megfordítom. Kész!

2013. szeptember 16., hétfő

2013. szeptember 12., csütörtök

Csokoládés mandulatorta

   Az IKEA ihlette. Pár hete kóstoltam. Húúúú, nagyon jó volt! Kétség nem fért hozzá, le lesz próbálva! A net receptet is szolgáltatott. Bár mindegyik nélkülözte a csokit és tejszínhabot (az egyszerűbb elődje ennek a változatnak), nem volt nehéz a továbbgondolni (ilyen emlék után pláne). Egy biztos, ebből is sokat tanultam. Hogy a héj nélküli az nem héjas, a 4 tojás nem ugyanaz, mint 4 pici tojás és a 23 centi bizony nem 21 cm. Vagyis nem kell kísérletezgetni, néha vissza kell venni az egóból, nekem sem sikerülhet minden. Nem az eredmény lett rossz, csupán az eredetitől esik kicsit távol. Etette magát így is! Szegény nagypapám pl. alig bírta enni a protkója miatt, mondom ne csiná'jjja má'.... Aszondja eszi, mer' jó. Saját szülinapra készült (még mindig magamnak sütök), így majdnem a blogszülinapra is! :D
  S EZENNEL KÖSZÖNÖM MINDEN IDETÉRŐNEK, HOGY OLVAS!!!! Látlak Benneteket. 1 éve már.


Csokoládés mandulatorta (itt találtam)

A tésztához:

4 nagy! tojás fehérje
15 dkg nádcukor (muscovadot ajánlanak a csajok, nálam mezei nádcukor került bele)
30 dkg héjas mandula
2 csepp citromlé

A krémhez:

4 nagy tojás sárgája (khm, nyilván a fentieké :) )
2-3 dkg étkezési keményítő (szerintem 20 g bőven elég)
2 dl tej
10 dkg porcukor (nádcukorból akár, de xilit vagy eritritol is megengedett)
 fél mokkáskanál vaníliapor
 20 dkg vaj

A tetejére:

2 dl tejszín
2 evőkanál durvára tört mandula
1 evőkanál nádcukor
10 dkg tejcsokoládé
1 evőkanál olaj

Az oldalára: hámozott mandula (Nem tört, mint emitt...Jaj, Renja!)


   A mandulát a nádcukorral együtt aprítógépben ledaráljuk. A tojásfehérjét pár csepp citromlével együtt keményre felverjük, beleforgatjuk a cukros mandulát. Két részletben sütjük. Sütőpapírra 23 cm-es kört rajzolunk, rásimítjuk a tészta felét, s agyő, mehet a sütőbe. Ha aranybarna, örüljünk, kész! Jön a másik fele, ugyanígy cselekszünk. Hűlni hagyjuk. Míg sül, a krémet el is készíthetjük. A tojások sárgáját alaposan vegyítjük a tejjel, keményítővel, cukorral, vaníliaporral. Közepes lángon, folyamatosan kavargatva főzzük meg. Kis időre félretoljuk, majd a langyos krémbe keverjük a felkockázott vajat. Jól lehűtjük. Tölthetjük is! A krém 1/3-a mehet a közepébe, 2/3-a pedig a tetejére és oldalára. Ekkor a szeletelt mandulát is az oldalára applikálhatjuk, nem sérül sem hab, sem csokiréteg. A tejszínhabot cukor nélkül verjük fel keményre, s már mehet is a tortára. A tört mandulát a cukorral együtt serpenyőben nagy lángon megpirítjuk. Nem kell, hogy a cukor karamellizálódjon, elég, ha illata van és picit tapad a magokra. Kihűtjük, s a tejszínhabra szórjuk. Mindenhova jusson! Az olvasztott, olajjal vegyített csokival vonjuk be a tetejét. Csakis forróvizes késsel szeletelhető!

   Azért a kreativitásomat értékeljétek már tortatál ügyben! :D (Kedvenc "virágtartóm", mely konyhámban fakanalak tárolójaként funkcionál.)








2013. szeptember 9., hétfő

Előkészület

  Holnap blogszülinap. Kéne valami meglepi. Na, mit szóltok hozzá? Nem a tortához, a meglepihez. :)


2013. szeptember 5., csütörtök

Patisszonkrémleves

   Először is, az MTA azt javasolta, hogy a szóban forgó étel nevét egybeírjam. Simán kötőjelet kapott volna általam! Ennyit a nyelvtanról. A tököt anyukám lopta ki tesóm "batyujából", mondván van neki elég. Pihent vagy 2 hetet a hűtőben. Csallóközben nagyon menő ezt rántani. Tudtam, hogy jobb sorsra érdemes. A férj talán remélte, ebből sem készül semmi. Legfeljebb a rántott verziót üdvözölte volna. Nagy pech. :)


Patisszonkrémleves

kb. 1kg-os patisszon
1 nagy vagy 2 kisebb burgonya
1 kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
200 ml tejszín
1-2 ág kakukkfű
frissen őrölt fekete bors 
bio leveskocka (bezony ám!) vagy 0,5 ml húsleves

opcionális: frissen őrölt szerecsendió

   A hagymát felaprítottam, az olajon megpároltam. Hozzáadtam az apróra darabolt fokhagymát, megfuttattam, majd rádobtam a a meghámozott, kockákra darabolt tököt is. Fedő alatt pároltam kicsit, gyakran keverve rajta. Jöhetett bele a hámozott, kockákra vágott krumpli is. Vízzel felengedtem, beledobtam az ízesítőket, fűszereket. A kakukkfű a kulcs, ki ne hagyjuk! Addig főztem, míg a krumpli is megpuhult. A kakukkfüvet kiszedtem belőle, s botmixerrel krémesre varázsoltam. Beleöntöttem a tejszínt, kettőt-hármat rottyant, majd elzártam a lángot. Krutonnal a legfinomabb.


2013. szeptember 3., kedd

Fűszeres szilvalekvár

   Pontosan 13 éve tuningoljuk ekképp a szilvát. A fűszereket és az elkészítését tekintve mindig van változás. Készült már kevesebb, máskor több fűszerrel is. Dzsemfix-szel, majd sütőben karamellizálva vagy fazékban rotyogtatva. Azt kell, hogy mondjam, most sikerült a legjobban. (A férfiember itthon úgy nyilatkozott, azóta szereti a lekvárt, mióta én főzöm.) Ötféle fűszer került bele, el is neveztem Renja-féle ötfűszer keveréknek :D  Na jó, elég a fényezésből, más itt a lényeg. A saját adagomat adom meg, aki kevesebbet/többet főz, átszámolja.

Fűszeres szilvalekvár

5 kg mosott, magozott szilva
0,5 kg nádcukor/fehér cukor/xilit/eritritol (utóbbival vigyázni, kikristályosodhat)
1,5 mokkáskanál tört/őrölt szegfűszeg
2 mokkáskanál fahéj
2 mokkáskanál őrölt gyömbér
2 mokkáskanál vaníliapor/1-2 vaníliarúd kikapart belseje  (az ötletet Csilla adta, aki körtelekvárba főzte)
0,5 mokkáskanál szerecsendió
jóó forró vízzel kimosott (mondjuk úgy, sterilizált))üvegek, tetők

   A szilvát jó nagy fazékba öntöttem és merülőmixerrel szinte levesesre aprítottam. Beleöntöttem a cukrot és a fűszereket, majd időnként megkavargatva állni hagytam, hogy a cukor elolvadjon, a fűszerek pedig érvényesüljenek. Két lábast készítettem elő. Mindkettő alatt nagyobbra állítottam a lángot. A nagyobb lábasba 3, a kisebbikbe 1,5 merőkanalanként mertem a cukros szilvát. Nagyon sűrűn kavargatva vártam, hogy elforrja a levét, s besűrűsödjön. Érdemes kivárni, fantasztikus eredményünk lesz! Ha ez megvolt, üvegekbe töltöttem. Újabb merőkanál, kavargatás, forróság, türelem, megint üveg. A tele üveg tetejét rögtön rácsavartam, majd pár percre fejtetőre állítottam. Kihűlésig száraz dunsztba tettem az összeset. (Ez nálam két vastag pléddel bélelt dobozt jelent.)  Tarkedlihez és amerikai palacsintához nagyon jól passzol.
  Nem fél órás folyamat, ráadásul indul tőle a konyha, aki viszont szereti művelni, pár nap után elfelejti az egészet. (Dr. Oetker-féle citromos-szegfűszeges körtelekvár is készült utána, de nem ízlett, így félidőnél kapott két marék szedret. Jobb lett.)