2015. augusztus 24., hétfő

Mennyei csicseriborsó saláta avokádóval

  Kb. 5 perc alatt dobtam össze, vacsinak. (Otthon főzött csicseriborsóból ez bizony hosszabb művelet.) Tán túlságosan éhes voltam már vagy megörökíteni siettem, a fene se tudja, mindenesetre az olívaolajat is kifelejtettem belőle. Talán ezért is lett annyira, de annyira finom, hogy végig hümmögtem, míg villámgyorsan eltüntettem a tálkából...





Csicseriborsó saláta avokádóval

1 nagy konzerv (450 ml-es talán) csicseriborsó kb. 2/3-, lé nélkül
1 nagyon érett avokádó (igencsak puha volt már, de még nem feketedett)
1 egész (!) lime leve
1 kisebb lila hagyma
őrölt feketebors
só (még mindig Himalája)

  Konzerv felnyit, 2/3 tartalom kikanalaz. Avokádó félbevág, mag eldob, gyümölcshús teáskanállal kikapar. Lila hagyma felkockáz, irány a többihez. Lime leve minderre kifacsar, só, bors. Vegyít és hmmmmm................. Megőrülök, mennyire jó!!!!!!

(Eredet: Böngésztem, böngésztem, EZ tetszett a legjobban , de amint látszik, nem követtem teljesen.)



2015. augusztus 22., szombat

Kávétorta II.

  Anyum régi "szocis" könyvében vannak így jegyezve a receptek, Húsvéti torta I., II. , Kakaótorta XX.,... Ez pedig kb.1 év eltelte után a Bejegyzés III. (Meg ne merje kérdezni senki, mi a jó francot csináltam ez idő alatt! :) Annyit elárulok, a konyhába csak muszájból mentem be. )
   Pár nap alatt három bejegyzés. Mi ez itt? Annyi csak kedveskéim, hogy gyermekem abszolválja idei nyaralásait (1-2 éjszakás ottalvások a mamánál - akkor is egybeírom! -, kis szünetekkel tarkítva). Meg aztán, be kell, hogy valljam, egészen rákaptam az ízére. Jóvanna, élvezem. Valamiért nekiálltam anno... Szóval kutakodtam régebbi fotók után, néhányat már posztoltam is FB-n. Aztán, rátaláltam-e vajon másra? Naná! Mindösszesen két tortára... :D  A receptek egyszerűsége és nagyszerűsége garantált - amolyan renjásan. (Az arcomból se vettem vissza 1 év alatt. Sőt! :D )
  Emlékeztek? A szexi torta (gy.k.:KATT!). Tavaly szeptemberben (!)  kiviteleztem az eredeti elgondolást. Nem sikerült a kedvenc cukrászdai kávés sütimet reprodukálni, de nem volt rossz így sem. Mindenesetre pofonegyszerű!
  A piskóta meg a tejszínhabos réteg kb. ugyanaz, mint a fenti linken, a mogyorót hagytam csak ki.



Kávétorta II.

Piskóta és hab tehát  ITT

Egyéb hozzávalók:

1 nagy marék szemes kávé, pörkölve
15-20 dkg  tejcsokoládé + némi étolaj (nagyon ritkán használok nem hidegen sajtolt olajat, de erre csak azt, nem szeretném, ha intenzív olíva- vagy napraforgóolaj íz köszönne vissza a csokiban)

   A piskótát és a kávéhabot a link alapján készítjük el. Majd szépen összerakjuk az egészet. A habot a tortalapra kanalazzuk, gyönyörűen eligazgatjuk (tortakésem nincs, a legnagyobb késsel szoktam résegíteni).   
   A kávészemekből néhányat hagyunk a díszítéshez, a maradékot konyharuhában klopfolóval vagy kávédarálóban durvára törjük. Megszórjuk vele a habot.
   A csokoládét mikróban vagy vízgőz felett felolvasztjuk. Az olajjal hígítjuk (no meg "csillogósítjuk"). Kicsit visszahűtjük és jöhet a művelet, csoki csorog is meg nem is. :)  Mehet rá a maradék kávészem. Végül, nem teljesen hűlt állapotban "megvágjuk" a csokoládét, lehetőleg csak  a hab rétegig (ahogy elnézem, ez nekem sem jött össze). Sok sikert hozzá, menni fog! 



2015. augusztus 18., kedd

Éclair karamelles tejszínhabbal

  Tombol a nyár, itt van hát az ideje egy jó kis farsangi fánknak. Legnagyobb melegben is. Max. szétfőtök a sütő mellett. Nem mindegy hol?
  A tészta innen, szinte teljesen a leírás alapján készítettem, kivéve a tojásos kenést, azt kihagytam: http://macikonyha.blogspot.sk/2007/05/karamelles-clair.html. A karamell készítésénél pedig mindent és mindenkit elküldtem melegebb éghajlatra. Ez mindig így megy.



Éclair karamelles tejszínhabbal

égetett tészta tehát ITT (kattincs rá :) )

Karamelles tejszínhab
(Millió helyről, mindet elolvastam, végül a saját fejem után mentem. Nem volt jó ötlet.)

fél liter habtejszín
5 evőkanál cukor
1 evőkanál víz
2 evőkanál vaj
2 csipet só
+ 1 teáskanál zselatin vagy habfix, ki mennyire érzi biztosnak magát (amitől biztosan áll a tejszín is)
10 dkg étcsoki + 1teáskanál étolaj

Ahogy ne csináld:

3 evőkanál cukor vízzel barnára karamellizál. Só, vaj beledob, cukor összeugrik, ház visszhangzik. Kever, kever erősen. A cukor fel nem olvadásáig szitokáradat folytatódik. Cukor felolvadt, anya lehiggadt. Majd kb. 1 dl tejszín hozzáadása után - cukor újra összeugrik, anya ablakon kiugrik. Egyenesen a teraszra. Kever tovább (tán órákon át - úgy érezni), míg az egész egy fene homogén krém nem lesz. Megy a fürdő kövére (csempére!!!!), ott van a leghidegebb. Maradék tejszín felver, cukorral ízesít, zselatinnal felállít (nem kell ide kék tabi). Egy teáskanál zselatin pici forró vízzel leönt, megkever. 10 percig állni hagy. Utána mikró, rövid ideig. Kevés tejszín hozzáad (nem káromkodik!). Majd hozzáad nem kevés tejszínt is. Uzsgyi a hűtőbe és imádkozik! 1/3-ába agyondédelgetett karamell beleönt. (Csak hiszitek, hogy folyni fog...A sima hab esetleg, ha sikertelen volt a zselatin-művelet.) Megkever. Habzsákba tölt. Éclaireket felvág, alul karamelles hab, rá sima. Végezetül csoki felolvaszt, olajjal kikever, fánkocskákat lecsorgat. Behűt és tálal. Majd fogadkozik, hogy soha többet karamellolvasztó emberkínzásba nem fog! (Jegyzem a napot, meg azt is, amikor megszegem és újra lejátszódik az egész.)




Tabulé

  Halihó! Na, mit szóltok? Majdnem 1 év kihagyás. Talán a következő bejegyzésre is ennyit kell majd várni... :D  Remélem nem.
  Köszi Mindenkinek, aki ez idő alatt is kattintott, keresett, meg szóban is kíváncsiskodtatok. (Utóbbiaknak külön puszi!)  A FB-os adminisztrátor piszkált több alkalommal is, hogy legyen má' valamiiiiii!!!!!! Ezért is jön most egy olyan reci, amit főleg Ő, vagyis a tesóm készített. Én csak fűszereztem, sóztam, egyebek. Szóval a lelkét adtam meg a cuccnak... Hiába, no! :D
  Figyelem, nem autentikus recept, saját ízesítéssel!


Tabulé (tabbouleh)

1 bögre instant kuszkusz (vagy bulgur)
1 bögre forralt víz
kis csokor menta (én egy jó nagy csokorral beleraktam volna...)
2 csokor petrezselyemzöld  (vagy amit a akartok, ez eredetileg petrezselyemsaláta ugyebár)
2 közepes lilahagyma
5-6 közepes paradicsom
3 evőkanál olívaolaj
2 citrom leve (vagy 3 lime-é)
őrölt feketebors
őrölt római  kömény
őrölt koriandermag


 A kuszkuszt nyakon öntjük a forró vízzel, lefedjük. Közben felaprítjuk a zöldeket, felkockázzuk a lilahagymát, majd a duzzadt kuszkuszra dobunk mindent. Jöhet a feldarabolt paradicsom, az olívaolaj, a citrom leve (tenyér felett belenyomva, felfogva a magokat, ahogy a nagyon csinálják...), végül  fűszerezünk és sózunk. Kóstolunk, ha szükséges, javítunk a fűszerezésen, majd hűtőbe nyomjuk min. 1 órára, hogy az ízek összeérjenek. Egyszerű, hűsítő saláta, jó étvágyat hozzá!