2016. január 14., csütörtök

Lime-os keksz - gluténmentesen

  Egy sikeres kísérletezés eredménye - a megannyi sikertelen között. Már ami a gluténmentességet illeti. Csak időt kellett hagynom a keksznek, hogy kihűljön, álljon utána egy picikét és nem csak szájban szétomló állaga legyen. (Gluténmentes kekszek, kenyerek és egyebek érintésre porrá válása ismerős?) Célszemélyünk (egy szem gyermekünk)  persze nem járt rá. Ősei annál inkább. Szóval jelentem, az emberem hajdinával és kölessel megetetve. Dupla siker!


Lime-os keksz - gluténmentesen

(Hermé vaníliás sablé diamantja alapján)

100 g hajdinaliszt
60 g kölesliszt
112,5 g vaj
50 g porcukor
1 tojás (az eredeti recept nem írja,  "mentes" liszteknél viszont jól jön)
csipet só
1 lime reszelt héja

A csokihoz:

100 g étcsokoládé
1 teáskanál étolaj
1 lime reszelt héja

  A vajat robotgéppel, kézi mixerrel, bármivel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást, porcukrot, sót és lime héját is. Összevegyítjük, jöhetnek a lisztek. Géppel alaposan megdolgozunk mindent. Ha nehezen kezelhető a tészta, tegyük kicsit a hűtőszekrénybe, ha pont jó, kihagyható a művelet. 5 cm átmérőjű rudakat sodrunk belőle, s jobb, ha újra hidegre tesszük. Ujjnyi korongokat vágunk belőle és kb. 18-20 percig, barnulásig sütjük. (Hamarabb megsül, mint az eredeti.) A rudas-korongos művelet fotókkal illusztrálva ITT.
  A csokit mikróban vagy gőz fölött megolvasztjuk. Csorgassuk az olajat és szórjuk bele a lime héját is. Kever, langyosra hűt és mártogat. Nagyon óvatosan! 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése